Košík  

Žiadne produkty

0,00 € Poštovné
0,00 € DPH
0,00 € Spolu

Ceny s DPH

Pokladňa

Kategórie

Výrobcovia

Sledujte nás na Facebooku

SUKL Certifikovaná Lekáreň

Odber noviniek

Free Prestashop Modules
Argánový olej - Marocký elixír Zobraziť plnú veľkosť

Argánový olej - Marocký elixír

100% organic argánový olej je nádherný zlatý olej so slabým červeným nádychom (prifarbením).

Viac detailov

20,50 €

Výpredaj Výpredaj!

Kúpou tohto produktu môžete zbierať až do 7 vernostné body. Váš nákupný košík bude celkom 7 body ktorý môže byť premenený na zľavu 1,40 €.


Výhody a benefity argánového oleja

Argánový olej je nádherný zlatý olej so slabým červeným nádychom (prifarbením). Pochádza z argánového stromu, ktorý rastie v Maroku. Po stáročia  ho  marocký Berberský ľud používa nielen ako kuchynský ale aj ako kozmetický ,hojivý a dokonca aj liečiteľský prípravok, pretože má veľa priaznivých účinkov. Je to pravý marocký elixír.

V Maroku sa argánový olej používa  podľa tradičných receptov ako kuchynský olej a je uznávaný najmä pre jeho hojivé a liečiteľské  a priaznivé účinky. Posledné roky sa pozornosť sústreďuje práve na argánový olej pre jeho kozmetické účely a benefity.  Jeho spracovanie má niekoľko kulinárskych/ kuchynských  alebo kozmetických variet a spôsobov.

 Zloženie argánového oleja a jeho funkcia

Argánový olej obsahuje vysoký stupeň esenciálnych mastných kyselín, zahrňujúc aj kyselinu linoleovú. Mastné kyseliny sú prospešné pre potravu a jedlá rovnako poskytuje aj ochranu a obnovu pre pokožku a vlasy, Argán je veľmi významným najmä vysokým obsahom vitamínu E, ktorý je jedným z najlepším a najsilnejším antioxidantom , ktorý neutralizuje produkciu voľných radikálov.  Vitamín E je veľmi potrebný a priaznivý pri stabilizácii bunkových membrán, ktoré ohrozuje proces nazvaný ako peroxidácia lipidov. Je výborným prípravkom proti starnutiu pleti.

 Kozmetické účinky agránového oleja

  • hydratuje pokožku
  • Spomaľuje tvorbu vrások
  • Zlepšuje elasticitu pokožky
  • Regeneruje a omladzuje pokožku
  • Obnovuje život a navracia vlasom oslnivý lesk
  • Pomáha regenerovať  pokožku hlavy a podporuje rast vlasov a predlžuje ich životnosť
  • Chráni proti štiepeniu vlasových končekov
  • Chráni pokožku pred slnečným a fajčiarskym poškodením
  • Predchádza tvorbe strií
  • Hydratuje suchú a svrbivú pokožku hlavy
  • Pomáha pri lámavosti nechtov

 

Účinky argánového oleja v kuchynskej a kulinárskej oblasti

  • Obsahuje esenciálne mastné kyseliny
  • Obsahuje a poskytuje vitamín E
  • Podporuje a zlepšuje chuť jedál
  • Zabezpečuje rovnováhu krvného cukru
  • Poskytuje a obsahuje zdravý cholesterol
  • Udržiava pokožku krásnu a mladú
  • Zmierňuje bolesť kĺbov

História argánskeho oleja

Argánsky strom je pod ochranou UNSECO najmä kvôli  neustále sa znižujúcemu počtu týchto stromov a najmä podmienkam, ktoré nie sú vždy pre jeho dopestovanie adekvátne. Argán je veľmi vzácny a drahý olej na svete,  pretože má obmedzené množstvo a taktiež obmedzené metódy jeho produkcie. Z tohto dôvodu je často uvádzaný pod názvom “Tekuté marocké zlato” alebo “Tekuté zlato Maroka”.

Argánsky strom má pôvod v meste Aragan, dedine Agadir, situovanej severo- východne  od marockého mesta. Jeho životnosť je na rozdiel od olivového stromu dlhšia a nevyžaduje kultiváciu a obrábanie. Kmeň stromu je skrútený a uzlovitý, ktorý dokonca umožňuje dosah aj kozám, ktoré sa sýtia najmä jeho listami a ovocím.  Túto lokalitu je možné zhliadnuť juhozápadne od Maroka. Toto ovocie má oveľa viac zeleno- mäsitý zovňajšok  ako oliva a je aj väčší a oblejší. Vo vnútri sa nachádza orech, ktorý má veľmi pevnú a tvrdú škrupinu a obsahuje 1 až 3 mandle tvoriace jadro.

Kozy jedia ovocie a zanechávajú za sebou orechy, ktoré farmári zozbierajú a produkujú argánsky olej veľmi náročným procesom. Produkcia argánového oleja je stále realizovaná tradičnými metódami. Produkcia jedného litra argánového oleja vyžaduje až 20 hodín manuálnej práce. Produkcia oleja je stále domácim priemyslom, ktorý realizuje skupina žien. Poskytuje to mnohým ženám  a rodinám tohto regiónu zamestnanie.

Tradičné metódy produkcie argánového oleja

UNESCO a ľudia zaoberajúci sa kuchynským a kozmetickým využitím agránového oleja vytvorili celosvetový obchod tohto exotického oleja. Tým sa zvýšil záujem a dopyt, ktorý vytvoril možnosti pre ženskú spoluprácu na produkciu oleja a zároveň si získal aj isté ekonomické benefity.

Vyzývame Vás, aby ste podporili miestny domáci priemysel a to  zakúpením akéhokoľvek produktu argánového oleja od spoločnosti Co- operatives. Tradičnú metódu produkcie argánového oleja dnes využíva spoločnosť  Women’s Co-Operatives (Ženská spolupráca), ktorá je totožná s tou, ktorá bola už po stáročia využívaná a realizovaná Berbermi z Maroka. Ženy sedia na zemi a praskajú škrupiny a drvia ručne semiačka.  Pri robote sa rozprávajú, smejú a navzájom  si rozprávajú rôzne vtipné príbehy. Trvá to asi 20 hodín práce, pokým sa vyprodukuje aspoň liter argánového oleja. Je to skutočne práca lásky.

Fázy produkcie argánového oleja

“Šplhajúce kozy”

Kozy sa šplhajú po uzlovitých častiach argánskych stromov.  Túto lokalitu môžete spozorovať na výlete alebo počas prejazdu juhozápadným regiónom Maroka. Konzumujú ovocie argánskeho stromu a nechávajú za sebou tvrdé škrupiny, v ktorých sa nachádzajú orechy. Pracovníci zbierajú Argánske škrupiny po teréne a odnesú ich do Co-peratives.

Pasírovanie

Pasírovanie znamená separáciu a oddelenie suchej vonkajšej dužiny od vnútorného orecha. Orech alebo “voda” je pevná a tuhá, pozostávajúca z 1-3 vrstiev. Orech je umiestnený na kameň a ešte iný kameň, čo sa používa na otváranie, ktoré musí byť precízne a tak isto je potrebná určitá zručnosť.

Drvenie

Drvenie je manuálnym krokom kde “voda” (argánske mandle) sa drvia a vytvorí sa cesto. Táto fáza je veľmi náročná a nemôže byť realizovaná strojovou výrobou.

Mletie

Argánske cesto sa umiestni  do mlynčeka, v ktorom sa vytvorí argánsky pokrm. Kozmetický olej sa vyrába tak, že mlynček zredukuje chuť , čo dodá oleju neutralitu. Kuchynský olej sa vyrába tradičným mlynčekom, ktorý dovoľuje zakonzervovať   orechovej arómu a chuť. Kuchynské orechy sa  pred mletím a drvením opražia.

Manuálne mixovanie argánového pokrmu

Tento krok je najzložitejší a zároveň veľmi vyčerpávajúci. Argánové jedlo je mixované ručne s dlhým kruhovým  záberom, ktorý je raz rýchly a potom pomalý. Pokrm sa stane cestom a potom sa pripraví zmes  argánu, ktorá sa nazýva tazquemout.

Lisovanie argánovej zmesi

Argánové cesto (kôpka) sa lisuje ručne, aby sa získalo čo najväčšie množstvo oleja. Je to pomalý a náročný proces. Keď sa maximálne množstvo oleja podarí získať, olej je pripravený na filtráciu. Zostatok cesta ostane ako pokrm pre zvieratá alebo sa predá kozmetickému priemyslu, ktoré toto cesto a zmes použijú do šampónov a ostatných produktov obsahujúcich argánový extrakt.

Filtrácia argánového oleja

V tejto fáze je argánový olej niekoľkokrát manuálne  filtrovaný . Argánový olej má krémovú ,hustú a surovú kvalitu, od kedy bol ručne lisovaný. Pomáha oleju  si tak udržať úžasnú originálnu chuť a arómu.  Tiež si tak zachováva všetky dôležité živiny, ktoré mu dodávajú medicínsku vlastnosť.

 

No customer comments for the moment.

Napíšte svoju recenziu

Argánový olej - Marocký elixír

Argánový olej - Marocký elixír

100% organic argánový olej je nádherný zlatý olej so slabým červeným nádychom (prifarbením).

Napíšte svoju recenziu